Frågor och svar

Vad är D-vitamin?

D-vitamin, även kallat solskensvitaminet, är ett fettlösligt vitamin som kroppen producerar själv, vid exponering av solljus. Som näringsämne är D-vitamin i en klass för sig, och har en rad viktiga egenskaper för din kropp.

Hur vet jag att D-Vitamine Extra är en bra produkt?

D-Vitamine Extra är ett högkvalitativt D-vitamintillskott, proppfullt med D3 – D-vitamin av den bästa kvalitet. Vitamin D3 är kort sammanfattat den mest aktiva delen av D-vitamin som kroppen producerar i huden, och är därför den delen av D-vitamin du bör komplettera med via kosttillskott. D-Vitamine Extra innehåller vitamin D3 som har bäst upptaglighet i kroppen. Väljer du produkter från NaturaMed Pharma, vet du att alla produkterna är producerade i Norge och tillverkade av de finaste, renaste och mest naturliga ingredienserna. Produkterna är av internationell standard och av högsta kvalitet.

Hur mycket D-vitamin innehåller D-Vitamine Extra?

D-Vitamine Extra innehåller hälsomyndigheternas rekommenderade dagsdos av vitamin D, 10 mikrogram. Hälsomyndigheterna rekommenderar ett totalt intag på 10 mikrogram per dag för barn och vuxna under 75 år, och 20 mikrogram för personer över 75 år.

Varför är vitamin D3 bättre än vitamin D2?

D-Vitamine Extra från NaturaMed Pharma innehåller endast vitamin D3 – för bästa upptaglighet i kroppen. Det gäller också våra andra kosttillskott som innehåller D-vitamin. Vitamin D3 är den variant av D-vitamin som produceras när huden exponeras av solljus. D3 finns också i en del livsmedel såsom ägg och fisk. Vitamin D2 är en syntetisk framställd variant som finns i vissa läkemedel och i vissa kosttillskott. En del svampsorter kan också producera vitamin D2 via solljus.

Upptag i kroppen
Vitamin D3 har bättre upptaglighet (biotillgänglighet) i kroppen jämfört med vitamin D2. Studier visar att kroppens D-vitaminlager ökar mer med vitamin D3 jämfört med vitamin D2. Vitamin D2 binder sig sämre till transportproteiner i plasma än vitamin D3. Därför är det vitamin D3 som rekommenderas till användning i kosttillskott.

Referenser
Houghton L A, Vieth R. The case against ergocalciferol (vitamin D2) as a vitamin supplement. Am J Clin Nutr. 2006 Oct;84(4):694-7 Tripkovic L et al. Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2012 Jun;95(6):1357-64

Varför behöver jag D-vitamin?

D-vitamin har ett viktigt jobb i din kropp. Det gör att kroppen tar upp kalcium från maten du äter. Därmed får kroppen det byggmaterial den behöver för att bygga och underhålla ett starkt skelett. D-vitaminbrist kan leda till svagare muskler och det är vetenskapligt bevisat att det finns ett samband mellan intag av D-vitamin och upprätthållandet av en normal muskelfunktion. Dessutom bidrar D-vitamin till att upprätthålla ett normalt immunförsvar, så att du håller dig frisk och pigg – året runt!

Hur kan jag garantera mig tillräckligt med D-vitamin?

Du kan endast tillföra kroppen D-vitamin genom att vistas i solen, äta fet fisk eller ta ett kosttillskott. När endast 10 % av D-vitaminbehovet kommer från maten är det svårt att få tillräckliga mängder enbart genom kosthållningen. Lösningen för många blir därför ett kosttillskott. D-Vitamine Extra är ett kosttillskott som kommer ge dig en tillräcklig D-vitaminnivå hela året.

Vem behöver ett tillskott av D-vitamin?

Hälsomyndigheterna rekommenderar ett ökat intag av D-vitamin. Speciellt viktigt är det för personer som får lite sol på kroppen eller inte äter fet fisk 2-3 gånger i veckan. Äldre personer producerar inte D-vitamin i huden lika effektivt som när de var yngre, och har därmed en större risk för D-vitaminbrist. Personer med risk för benskörhet, t.ex. kvinnor efter övergångsåldern är också speciellt utsatta för D-vitaminbrist.

Jag är 25 år, har jag behov av att ta tillskott av D-vitamin?

I perioder när du får lite sol t.ex. på hösten och vintern, kan du ha ett behov av ett tillskott. D-vitamin är något alla behöver.

Jag är 75 år, hur mycket D-vitamin behöver jag?

Hälsomyndigheterna rekommenderar mer D-vitamin till personer över 75 år, och har ökat maxgränsen från 10 till 20 mikrogram per dag. Nyare forskning visar att denna grupp människor ofta har för låg D-vitaminnivå. Förklaringen är att äldre inte klarar att producera D-vitamin i huden lika effektivt som när de var yngre och har därmed större risk för D-vitaminbrist. Tar du 2 tabletter D-Vitamine Extra dagligen täcker du hälsomyndigheternas rekommenderade dygnsdos för personer över 75 år.

När på året är det viktigast att jag tar ett tillskott med D-vitamin?

Med ett långt vinterhalvår är det ofta en utmaning för oss nordbor att få behovet av D-vitamin täckt. Från september till april utsätts vi för lite solljus, och speciellt då kan det vara svårt att få i sig tillräckliga mängder av det viktiga D-vitaminet. Vi rekommenderar därför alla att ta ett tillskott under dessa vintermånader, men kanske också året runt, eftersom bland annat användning av solskyddsfaktor hindrar upptaget av D-vitamin.

Varför har nordbor lägst nivå av D-vitamin?

Brist på D-vitamin kan ha många orsaker, men har ofta ett samband med att du får för lite solexponering, mycket inomhusarbete, långt vinterhalvår och få matvaror som innehåller det viktiga vitaminet. Att få D-vitaminbehovet täckt är därför en utmaning för de flesta av oss nordbor, med få solfyllda sommardagar, till mångas besvikelse. Och när 90 % av kroppens D-vitaminproduktion kommer från vistelse i solljus, då är det kanske inte överraskande att de nordiska länderna har lägst nivå av D-vitamin.

Hur garanterar jag mig en gratis försändelse med D-Vitamine Extra?

Du kan snabbt och enkelt garantera dig din ask med gratis D-Vitamine Extra. Allt du behöver göra är att registrera din kontaktinformation på denna websida, så kommer du inom kort få din gratis ask levererad hem i din brevlåda. Vi slår ett slag för folkhälsan och ger nu bort D-vitamin gratis till folket!

Vad innehåller D Vitamin Extra?

Deklaration per 1 tablett.
Innhold per døgndose:
Vitamin D 10 μg (200*) *% av referensintag (RDI)
Rekommenderat intag:
1 tablett dagligen
Ingredienser:
maltodextrin, förtjockningsmedel (mikrokrystallinsk cellulose), antiklumpningsmedel (silisiumdioksid/siliciumdioxid), förtjockningsmedel (magnesiumsalter av fettsyror), kolekalsiferol (vitamin D3), ytbehandlingsmedel (hydroksypropylmetylcellulose).
Kosttillskottet bör inte ersätta en varierad kost.
Rekommenderad dagsdos bör ej överskridas.
Förvaras torrt i rumstemperatur og oåtkomlig for barn.

  • Direkt hem i brevlådan
  • 25 års erfarenhet
  • Utvecklat och producerat i Norge
Natura Med Pharma Kundeservice

Kundservice

054-52 25 40

Måndag – fredag 08.00 –17.00