TRÖTT OCH SLITEN? På vintern är det speciellt viktigt att vi här i Norden får i oss tillräckligt med D-vitamin på grund av den långa mörkerperioden. Många känner att kroppen blir tung och i olag under vintern, och för lite av vitaminet kan ha inverkan på hälsan över tid, visar forskning.

Vi är mer utsatta för D-vitaminbrist på vintern

Med få soltimmar under vintern, sjunker lagret av D-vitamin. Många av oss får inte tillräckligt av ”solskensvitaminet” som bidrar till att hålla immunförsvaret på topp och kroppen stark.

Nya studier visar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin från kosten för att behålla en tillräcklig nivå av D-vitamin i blodet även under vintern, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan till D-vitamin. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret. Men inte allt.

Vi behöver tillskott via kosten för att upprätthålla goda D-vitaminnivåer i kroppen under hela året.

Därför behöver kroppen D-vitamin

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Det skiljer sig från andra vitaminer genom att kroppen kan producera det själv. Detta sker när huden exponeras av solljus, därav namnet ”solskensvitaminet”. Goda källor till D-vitamin är också fet fisk, ägg och margarin.

Fem goda skäl till att ge kroppen mer D-vitamin:

  • Nödvändigt för upptag och utbyte av kalcium för en sund benhälsa
  • Underhåller skelettet och tänderna
  • Bidrar till en normal muskelfunktion
  • Bidrar till ett normalt immunförsvar
  • Viktigt för att upprätthålla en allmän god hälsa

För lite D-vitamin hos befolkningen

Hälsomyndigheterna ökade nyligen det rekommenderade intaget av D-vitamin från 7,5 mikrogram till 10 mikrogram. För personer över 75 år rekommenderas ett dagligt intag på 20 mikrogram. Ökningen gjordes eftersom man i dag vet mer om sambandet mellan vitamin D-intag och risken för negativa hälsoeffekter.

Studier gjorda kring vitamin D-brist hos den svenska befolkningen visar att vissa grupper inte har tillfredsställande nivåer, till exempel vissa invandrargrupper och äldre som vistas lite ute i solen.

Lång mörkerperiod i Norden är den främsta anledningen till att människor i detta land inte får sina D-vitaminlager tillräckligt fyllda, samtidigt som vi inte klarar att täcka behovet av tillräckligt med fiskmat i vardagen. Lyckligtvis finns det ingen allvarlig vitamin D-brist i befolkningen, men många märker att kroppen blir tung och i olag på vintern, och för lite av vitaminet kan påverka hälsan över tid, visar forskning.

Hälsoorganisationerna rekommenderar ett tillskott av D-vitamin för barn, äldre, vegetarianer och de som utsätts för lite solljus, vilket gäller de flesta av oss vintertid.

Prova D-Vitamine Extra gratis

Vi slår ett slag för folkhälsan och ger nu bort en månads förbrukning av D-Vitamine Extra helt gratis och utan förpliktelser. Din hälsa är viktig för oss. Genom att ge dig och den svenska befolkningen gratis D-vitamin, bidrar vi med mer hälsa till folket.

Vi vill göra det enkelt för dig att komma igång med ett sunt och norskproducerat D-vitamin, samtidigt får du se hur lätt det är att få ett kosttillskott direkt hem i din brevlåda.

 

 

  • Direkt hem i brevlådan
  • 25 års erfarenhet
  • Utvecklat och producerat i Norge
Natura Med Pharma Kundeservice

Kundservice

054-52 25 40

Måndag – fredag 08.00 –17.00